Säg upp människor med stil

Oftast arbetar vi med att bygga upp och stärka olika team men ibland händer ju det motsatta, företag går i konkurs, omorganiseras och människor måste sägas upp. Nyligen arbetade vi med ett företag som gjorde just detta. Det var ett företag som blivit uppköpt och eftersom verksamheten i den nya regin skulle drivas i ett annat land var tyvärr merparten av de anställda tvungna att sägas upp. Att säga upp människor är något av det värsta man gör som chef men här kommer lite grundläggande tips för att göra det lättare för den anställda. Som chef ingår det nämligen i ditt jobb, hur jobbigt det än är för dig.

 1. Var professionell men personlig
  För det första innebär det att du alltid ska sitta ner i ett möte öga mot öga med den anställde. En uppsägning ska aldrig ske öppet i ett gruppmöte, i ett mejl eller på något annat okänsligt sätt. Behandla den anställda med respekt och värdighet. Om du arbetar på ett större företag kan det vara bra att ha chefen för HR eller din egen chef med på mötet och de får gärna berätta mer om varför det som händer händer. Generellt brukar man säga att uppsägningar alltid skadar företaget, ryktet går. Ett sätt att förhindra en del av det är genom att behandla de uppsagda väl.
 2. Låt inte den uppsagda gå tomhänta.
  Erbjud dem hjälp och rådgivning, information, arbetsträning, tips om andra företag och bjud gärna på dina egna kontakter. Visa att du bryr dig om den anställda även efter anställningen. Många arbetsplatser erbjuder även avgångsvederlag, eller följer fackliga avtal om hur uppsägningar ska gå till.
 3. Säg inte upp personer på måndagar eller dagen före helgen. Det ger dem möjlighet att komma igång med livet redan samma vecka. De kan börja ringa runt till sitt nätverk utan att gå hem, bli deppiga och börja tänka för mycket. Efter lördagar så begås flest självmord på måndagar och därför är inte det heller en bra dag.
 4. Var beredd på reaktioner och reagera på dem
  Det händer att anställda börjar gråta, arga och till och med hotfulla. Se alltid till att någon vet om att du ska träffa den anställda och ta, som vi redan sagt, gärna med dig din chef eller någon från HR.
  Innan den anställda helt slutat arbeta kan det också vara idé att hålla en slutintervju med den anställda. Där får hen öppet berätta om bra och dåliga saker med arbetsplatsen. Det är både ett tillfälle för den anställda att få ett avslut men också för företaget att dra lärdom av den erfarenhet och perspektiv som den anställda ändå har.

Slutligen är det viktigt att alltid behandla den anställda med medkänsla och respekt. Precis som du skulle vilja bli behandlad om du själv blev uppsagd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × två =