Motivera dina anställda

Motivation leder till engagemang och effektivitet. Det har blivit allt vanligare att människor inte enbart motiveras av pengar. Idag motiveras många anställda även av andra saker. I det här inlägget tänkte vi gå igenom några av dem.

Förtroende. Att ge sina anställda förtroende brukar ofta leda till att de växer och känner ett ansvar.

Belöna måluppfyllnad. Ett beprövat gammalt knep som ändå fungerar. Särskilt i tävlingsinriktade säljmiljöer.

Ge dina anställda ett syfte. Om den anställde förstår visionen med en uppgift och sin funktion i en helhet så kommer hen att prestera bättre.

Ha roligt. Att ha roligt motiverar många att prestera bättre genom att de blir positivare människor. Positiv energi är viktigt för alla.

Transparens. Det finns ingen egentlig anledning att dölja saker för anställda eller att tro (som många gjorde förr) att människor inte behövde veta eller förstå vissa saker. Att människor förstår hela processen ökar engagemanget och förståelsen i stort och det är alltid bra.

Motivera individen framför laget. Ett lag är aldrig starkare än sin svagaste länk brukar det ju heta. Ur det perspektivet är alltid individen intressantare än helheten. I alla fall inifrån. Alla människor motiveras av olika saker och för att få igång individen gäller det att förstå vad som motiverar just den. Lyssna på deras idéer, försök förstå vilka mål de sätter för sig själva och ställ aldrig den ena personens prestation mot en annan.

Visa att du värderar dem och lyssnar. För alla är det jätteviktigt att känna att de bidrar, uppskattas och gör skillnad. Visa det. Låt dem också gärna leda om de visar intresse för att göra det.

Inför vanlig vänlighet och respekt. ”Hej”, ”Tack” och lyssna när någon pratar. I likhet med många andra punkter på den här listan så är det viktigt att den anställde känner sig lyssnad på och respekterad, då finns det utrymme för egna initiativ och utveckling. Det ökar trivseln för alla människor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − arton =