Lagar för övervakningskameror och drönare

Nyligen friades en man i Västerås tingsrätt i ett fall där han blivit anklagad för att olovligt ha satt upp kameraövervakning. Kameran fanns på mannens mark och det var länsstyrelsen som upptäckte kameran. Det misstänkte att de var uppsatta för att få översikt på eventuella tjuvjägare. Efter det hävdade mannen att han inte hade satt upp eller ens kände till kamerorna.

I åtalade uppgav inte åklagaren att mannen skulle ha bedrivit kameraövervakning. Tingsrätten fann heller inget lagligt stöd för att det skulle vara markägarens ansvar att se till att hens mark inte är kameraövervakad.

Det senaste tio åren har det här med övervakning, på nätet, via kameror och så vidare, blivit en het potatis. De senaste åren har också den nya tekniken med drönare gjort det möjlig för människor att använda dessa, utrustade med kameror, både professionellt och på sin fritid. Sedan kom ett domslut som tillfälligt ledde till att all fotografering med drönare stoppades. De ansåg att dessa kamerautrustade drönare i juridisk mening var detsamma som övervakningskameror. Därför ska de följa liknande regler.

För att kunna sätta upp en övervakningskamera behöves tillstånd för länsstyrelsen. Tillstånden börjar nu utfärdas baserat på rekommendationer från datainspektionen. I korthet går det ut på att tillstånd kan ges för att förebygga brott och olyckor. Tillstånd ges också för att man med drönaren ska kunna rädda liv. Rent praktiskt kan det då handla om att leta efter försvunna personer, eller när man använder drönarna för att transportera medicin.

Användningen av drönare har tidigare ställt mot inträng i människors integritet. Den problematiken finns delvis kvar men datainspektionen vill minimera det till ”försumbarhet”. Bland annat genom att personen som har tillstånd att använda en drönare måste flyga den på så pass hög höjd att människor inte går att urskilja. Områden kan också stängas av, alternativt kan den som har fått tillstånd att flyga drönaren också regleras att sluta använda drönare om en människa dyker upp på området som filmas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 + 6 =