Juristen

I första inlägget tänkte vi skriva lite om juristen och vilken rätt man har till hjälp.

Förtjänar alla en advokat?

Den Europeiska Konventionen fastslog att alla skulle ha rätt till en företrädare i alla rättsprocesser. Både målsägande och anklagade i varje rättssal har rätt till en jurist som företräder dennes intressen och blir dennes röst i processen. Man får någon att överlägga med inför rättegångar. Det bottnar i målet att alla ska ha samma förutsättningar och få samma chans att säga sin mening.

Om alla förtjänar en advokat är väldigt irrelevant i frågan. Att alla ska få sin röst hörd har ingenting med själva målet att göra. Om den anklagade verkligen är skyldig så kommer det fram i slutändan. Inget beslut tas innan alla bevis ligger på bordet. Därför är det inte rättvist att gå in för djupt i frågan om alla verkligen förtjänar en advokat. Juristyrket är neutralt, och den jurist som har fått i uppdrag att förträda en person har ett stort ansvar gentemot denne oavsett vad han eller hon har gjort.

Det är dock inte alltid självklart att en anklagad har rätt till en av staten utsedd advokat. Rätten till en privat advokat finns förstås, men då bekostas det av individen själv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tio + 3 =