Datalagringens varande eller icke varande

EU säger en sak, Sveriges regering en annan och därför tillsätter nu regeringen en utredning som ska titta närmare på hur länge internetleverantörer måste lagra sina kunders data.

Det var i December som EU fastslog att svenska internetleverantörer inte måste lagra sina kunders datatrafik och sedan dess har vissa företag valt att radera informationen efter 24 timmar. Innan december var de tvungna att spara informationen i minst sex månader.

Eftersom den här lagändringen i synnerhet försvårar polisen arbete i dessa tider av terrorhot så vill regeringen snabbt få en ny, alternativ lag som kan lösa problemet.

Åsikterna när det gäller lagring av användares trafik går isär. Vissa, som EU-domstolen anser att lagringen inkräktar på den personliga integriteten. Andra anser att lagringen inte bör vara upp till leverantören utan till polisen istället. Leverantörer har ju inget egentligt egenintresse av att spara på en massa data utfall polisen vill utredda det senare. Regeringen å sin sida vill värna rikets och medborgarna säkerhet.

En av de saker som EU-domstolen anmärkte på var att de regler vi har i Sverige gällande den personliga integriteten är för generella och luddiga. Måste man till exempel verkligen spara all information om alla? Det har också gjorts en skillnad mellan telefonavlyssning, annan avlyssning, att kunna läsa e-mejl och internettrafik. För de tidigare nämnda så behövs tillstånd från en domstol, medan det inte behövs för att kartlägga en persons internettrafik. Det enda som behövs då är ett beslut från polisen själva. Det skulle kunna vara en sådan sak som stramas till i det nya förslaget.

Förhoppningen från regeringens sida är att hitta en mellanväg där den personliga integriteten värnas, samtidigt som polisen kan göra sitt jobb. Den 8 oktober ska utredningen vara klar med sitt arbete. Fram tills dess hoppas regeringen att samarbetet mellan polisen och Internetleverantörerna kommer att fortsätta på inslagen väg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 + sjutton =